Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 47
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
na winklu drogi głównej i odjazdu do przejścia granicznego w Suchej Górze jest restauracja pod tajemniczym szyldem - "U Śliwy".
Ów mądry człowiek poszedł po rozum do głowy i otworzył zajazd w miejscu, gdzie zgłodniali Polacy, powracający z południowych wojaży, jedzą swój pierwszy, po dłuższej nieobecności, rodzimy posiłek. Tenże Śliwa, znając mizerny poziom słowackiego jadła, jawi się nam więc jako zbawca naszych żołądków spragnionych schabowego, barszczu czy też gotowanej golonki.
Z zaciekawieniem wkroczyłem do środka. Pokryte plastikowymi panelami ściany sprawiały, że sala odznaczała się przytulnością akademickiego prosektorium, lecz zaraz skarciłem się w duchu za wrodzone malkontenctwo. Karta dań, śmiało przybita do ściany
na winklu drogi głównej i odjazdu do przejścia granicznego w Suchej Górze jest restauracja pod tajemniczym szyldem - "U Śliwy".<br>Ów mądry człowiek poszedł po rozum do głowy i otworzył zajazd w miejscu, gdzie zgłodniali Polacy, powracający z południowych wojaży, jedzą swój pierwszy, po dłuższej nieobecności, rodzimy posiłek. Tenże Śliwa, znając mizerny poziom słowackiego jadła, jawi się nam więc jako zbawca naszych żołądków spragnionych schabowego, barszczu czy też gotowanej golonki.<br>Z zaciekawieniem wkroczyłem do środka. Pokryte plastikowymi panelami ściany sprawiały, że sala odznaczała się przytulnością akademickiego prosektorium, lecz zaraz skarciłem się w duchu za wrodzone malkontenctwo. Karta dań, śmiało przybita do ściany
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego