Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
nic nie rozstrzygniemy, a wątpliwości enologii wobec ekspansji enotechniki są zupełnie naturalne i pozostaną nadal żywe. Aż do bólu, do winnych wojen między potęgami.

Tymczasem w moszczu wytłoczonym z winogron zachodzą pierwsze przemiany, trzeba pracować przy nim wedle jego cech i naszych oczekiwań. Po pierwsze, musimy jednak wiedzieć, czy wszystek moszcz przeznaczamy na winifikację, czy zachowujemy jego część do bezpośredniej konsumpcji w postaci soku lub produktu półsfermentowanego. W tym drugim przypadku trzeba zatrzymać proces fermentacyjny za pomocą, niestety, siarkowania. Niegroźne to, w tych minimalnych dozach, dla zdrowia dodatki, ale brzmią brzydko, więc łatwiej będzie nazywać ten zabieg sulfitacją. Czasami w taką
nic nie rozstrzygniemy, a wątpliwości enologii wobec ekspansji enotechniki są zupełnie naturalne i pozostaną nadal żywe. Aż do bólu, do winnych wojen między potęgami.<br><br>Tymczasem w moszczu wytłoczonym z winogron zachodzą pierwsze przemiany, trzeba pracować przy nim wedle jego cech i naszych oczekiwań. Po pierwsze, musimy jednak wiedzieć, czy wszystek moszcz przeznaczamy na winifikację, czy zachowujemy jego część do bezpośredniej konsumpcji w postaci soku lub produktu półsfermentowanego. W tym drugim przypadku trzeba zatrzymać proces fermentacyjny za pomocą, niestety, siarkowania. Niegroźne to, w tych minimalnych dozach, dla zdrowia dodatki, ale brzmią brzydko, więc łatwiej będzie nazywać ten zabieg sulfitacją. Czasami w taką
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego