Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
nie dolewając wody) 1-2 minuty, zależnie od wielkości, aż się otworzą; ostrygi i przegrzebki wyjmuje się z muszli i gotuje, dusi, smaży, piecze: ostrygi nie dłużej niż 1 minutę, przegrzebki 1-2 minuty w zależności od wielkości.
* Mule podane w sosie zazwyczaj je się rękami. Rozchylona muszla pierwszego zjedzonego mula służy jako szczypki do wyjmowania z muszli mięsa kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.
* Do
nie dolewając wody) 1-2 minuty, zależnie od wielkości, aż się otworzą; ostrygi i przegrzebki wyjmuje się z muszli i gotuje, dusi, smaży, piecze: ostrygi nie dłużej niż 1 minutę, przegrzebki 1-2 minuty w zależności od wielkości.<br>* Mule podane w sosie zazwyczaj je się rękami. Rozchylona muszla pierwszego zjedzonego mula służy jako szczypki do wyjmowania z muszli mięsa kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.<br>* Do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego