natychmiast podawać.<br>(2 porcje) <au>E.G.</au><br><br><tit1>Sałatka z awokado</tit1><br>2 owoce awokado (40 dag), 1 mała główka sałaty lollo rosso, 1 puszka podwędzanych muli w oliwie (30 dag), 1 cebula czerwona (7 dag), 2 pomidory (15 dag), 3 łyżki soku z cytryny<br>SOS:<br>2-3 łyżki oliwy pozostałej po osączeniu muli, 2 łyżki białego octu winnego 6-procentowego, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 2 łyżki grubo posiekanego koperku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, szczypta cukru pudru, sól, biały pieprz Sałatę podzielić na liście, oczyścić, umyć, osuszyć. Mule osączyć z zalewy.<br>Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem, koperkiem, skórką z cytryny