Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
muli jest białe, ma delikatny słodkawy smak, ale bywa gumowate. Podobno najlepsze są francuskie mule bouchot. Sprzedaje się mule świeże, konserwowane, a także mrożone. Zwykle mule przyrządza się w muszlach: można ugotować je na parze, dusić we własnym soku, upiec w piekarniku albo na ruszcie (muszle muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.

Sercówki
Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu
muli jest białe, ma delikatny słodkawy smak, ale bywa gumowate. Podobno najlepsze są francuskie mule bouchot. Sprzedaje się mule świeże, konserwowane, a także mrożone. Zwykle mule przyrządza się w muszlach: można ugotować je na parze, dusić we własnym soku, upiec w piekarniku albo na ruszcie (muszle muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.<br><br>&lt;tit1&gt;Sercówki&lt;/tit1&gt;<br>Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego