mlekiem, zagotować mieszając. Dodać chrzan, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po odstawieniu z ognia - dodać śmietanę, wymieszać. Jeśli chcemy wzbogacić sos składnikami odżywczymi - śmietanę można wymieszać przed dodaniem do sosu z surowym żółtkiem i chwilę mieszać sos na słabym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.<br>Sos chrzanowy jest znakomity zarówno na zimno do jaj na twardo, wędlin, zimnych mięs, jak również do gotowanych mięs i ryb.<br><br><tit1>SOS CYTRYNOWY</tit1><br>6 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny Maja, 1 żółtko, 1 cytryna, szklanka wody, sól, pieprz, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zielona pietruszka.<br>Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją