Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Podawać z kopytkami.
(4 porcje)

ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

5 jabłek (1 kg), 35 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki posiekanych migdałów; do posmarowania ciasta: 1 jajko, 1 białko Rodzynki umyć i osuszyć. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, każde przekroić na cztery części, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt, posypać bułką tartą (pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu), następnie jabłkami, cukrem, rodzynkami i migdałami. Zwinąć roladę, brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić.
Formę do pieczenia opłukać zimną wodą i ułożyć w niej roladę
Podawać z kopytkami.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO&lt;/&gt;<br><br>5 jabłek (1 kg), 35 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki posiekanych migdałów; do posmarowania ciasta: 1 jajko, 1 białko Rodzynki umyć i osuszyć. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, każde przekroić na cztery części, a następnie pokroić w cienkie plasterki.<br>Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt, posypać bułką tartą (pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu), następnie jabłkami, cukrem, rodzynkami i migdałami. Zwinąć roladę, brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić.<br>Formę do pieczenia opłukać zimną wodą i ułożyć w niej roladę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego