Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
orzechów, 3 łyżki posiekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, 1 szklanka cukru, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 2 zmielone goździki; do wysypania stolnicy: 1/2 szklanki cukru pudru
Z cukru i 1/3 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do gorącego syropu wraz z migdałami, rodzynkami, orzechami, sokiem i skórką z cytryny, cynamonem oraz goździkami. Wymieszać. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Gdy masa częściowo ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę, uformować wałek, obtoczyć w cukrze pudrze i pozostawić do wyschnięcia.
Przed podaniem pokroić w plastry
orzechów, 3 łyżki posiekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, 1 szklanka cukru, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 2 zmielone goździki; do wysypania stolnicy: 1/2 szklanki cukru pudru<br>Z cukru i 1/3 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do gorącego syropu wraz z migdałami, rodzynkami, orzechami, sokiem i skórką z cytryny, cynamonem oraz goździkami. Wymieszać. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Gdy masa częściowo ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę, uformować wałek, obtoczyć w cukrze pudrze i pozostawić do wyschnięcia.<br>Przed podaniem pokroić w plastry
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego