Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.
Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość ważonego produktu bez tary, czyli bez naczynia, w którym się ów produkt znajduje, winna na przykład mieć gałkę to tarowania każdego naczynia i drugą gałkę do nastawiania na określony ciężar. Przypuśćmy, że gospodyni chce zważyć 5 dkg tłuszczu. Wówczas stawia na wadze talerzyk lub kładzie łyżkę, przekręca jedną gałkę tak długo, aż zapali się zielone światełko, co oznacza że ważone naczynie zostało starowane. Następnie ustawia drugą gałkę na żądaną cyfrę 5 i dokłada tłuszczu, dopóki nie zapali
specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.<br>Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość ważonego produktu bez tary, czyli bez naczynia, w którym się ów produkt znajduje, winna na przykład mieć gałkę to tarowania każdego naczynia i drugą gałkę do nastawiania na określony ciężar. Przypuśćmy, że gospodyni chce zważyć 5 dkg tłuszczu. Wówczas stawia na wadze talerzyk lub kładzie łyżkę, przekręca jedną gałkę tak długo, aż zapali się zielone światełko, co oznacza że ważone naczynie zostało starowane. Następnie ustawia drugą gałkę na żądaną cyfrę 5 i dokłada tłuszczu, dopóki nie zapali
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego