Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 02/03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
odżywiania ma wielki wpływ na stan zdrowia człowieka; jeżeli regularnie czegoś brakuje w naszych posiłkach (np. pewnych witamin, wapnia czy błonnika), a z drugiej strony spożywamy w nadmiarze coś innego (np. tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce) - możemy spodziewać się z biegiem lat rozwoju całej gamy poważnych chorób. Za bezpośrednio związane ze złymi nawykami żywieniowymi uznaje się choroby sercowo-naczyniowe (z "wieńcówką", zawałami, nadciśnieniem i udarami mózgowymi na czele), cukrzycę, nowotwory, osteoporozę, kamicę żółciową i wiele innych. Ale to są dalekosiężne, "strategiczne" skutki niewłaściwej diety, ujawniające się dopiero po latach.
Natomiast najczęstszą (i zwykle bardzo dotkliwą, choć stosunkowo szybko ustępującą) dolegliwością związaną z nieprawidłowym
odżywiania ma wielki wpływ na stan zdrowia człowieka; jeżeli regularnie czegoś brakuje w naszych posiłkach (np. pewnych witamin, wapnia czy błonnika), a z drugiej strony spożywamy w nadmiarze coś innego (np. tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce) - możemy spodziewać się z biegiem lat rozwoju całej gamy poważnych chorób. Za bezpośrednio związane ze złymi nawykami żywieniowymi uznaje się choroby sercowo-naczyniowe (z "wieńcówką", zawałami, nadciśnieniem i udarami mózgowymi na czele), cukrzycę, nowotwory, osteoporozę, kamicę żółciową i wiele innych. Ale to są dalekosiężne, "strategiczne" skutki niewłaściwej diety, ujawniające się dopiero po latach.<br>Natomiast najczęstszą (i zwykle bardzo dotkliwą, choć stosunkowo szybko ustępującą) dolegliwością związaną z nieprawidłowym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego