Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami, z Afryki do Brazylii. W XIX stuleciu żołnierze francuscy, dokonujący podboju Algierii, upowszechnili go w swojej ojczyźnie. Francuzi nadal chętnie jedzą ten specjał.
Kuskusem nazywa się potrawę z drobnej kaszy pszenicznej, a także samą kaszę. Początkowo przyrządzano go z ziaren prosa, a później - dokładnie nie wiadomo kiedy - z pszenicy.
W Afryce Północnej kaszę kuskus ciągle jeszcze wytwarza się ręcznie. Jest to zajęcie niezmiernie pracochłonne i zabierające dużo czasu. Można je porównać do darcia pierza na polskiej wsi. Afrykanki spotykają się na tarasach położonych na dachach domów i tam wspólnie przygotowują kuskus. Obłuskane i rozdrobnione ziarna pszenicy, czyli
został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami, z Afryki do Brazylii. W XIX stuleciu żołnierze francuscy, dokonujący podboju Algierii, upowszechnili go w swojej ojczyźnie. Francuzi nadal chętnie jedzą ten specjał.&lt;/intro&gt;<br>Kuskusem nazywa się potrawę z drobnej kaszy pszenicznej, a także samą kaszę. Początkowo przyrządzano go z ziaren prosa, a później - dokładnie nie wiadomo kiedy - z pszenicy.<br>W Afryce Północnej kaszę kuskus ciągle jeszcze wytwarza się ręcznie. Jest to zajęcie niezmiernie pracochłonne i zabierające dużo czasu. Można je porównać do darcia pierza na polskiej wsi. Afrykanki spotykają się na tarasach położonych na dachach domów i tam wspólnie przygotowują kuskus. Obłuskane i rozdrobnione ziarna pszenicy, czyli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego