Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 23.02
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie i oni zrezygnowali z żelatyny, która, obojętnie wołowa czy wieprzowa, zaczęła się źle kojarzyć. Kiełbasa W niektórych landach Niemiec zapanował niepokój, gdy okazało się, że do niektórych wędlin wieprzowych pośledniejszych gatunków dodawano wołowinę. Jeżeli zdecydowanie nie chcemy spożywać wołowiny, za każdym razem powinniśmy zasięgnąć informacji, czy wyrób uchodzący całkowicie za wieprzowy nie zawiera wołowiny. Gwarancji, że nie zostaniemy wprowadzeni w błąd, nie ma. Nie ma też jednak innego sposobu, by ustrzec
Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie i oni zrezygnowali z żelatyny, która, obojętnie wołowa czy wieprzowa, zaczęła się źle kojarzyć. Kiełbasa W niektórych landach Niemiec zapanował niepokój, gdy okazało się, że do niektórych wędlin wieprzowych pośledniejszych gatunków dodawano wołowinę. Jeżeli zdecydowanie nie chcemy spożywać wołowiny, za każdym razem powinniśmy zasięgnąć informacji, czy wyrób uchodzący całkowicie za wieprzowy nie zawiera wołowiny. Gwarancji, że nie zostaniemy wprowadzeni w błąd, nie ma. Nie ma też jednak innego sposobu, by ustrzec
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego