Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
ssania mleka matki zaczynają jeść świeże żołędzie.
Kuracja mięsa - jak w Hiszpanii określa się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile kilogramów waży. Następnie czyści się ją dokładnie z soli i poddaje powolnemu procesowi suszenia i dojrzewania. Dzięki temu szynka staje się niespotykanie krucha, aromatyczna i smaczna. Dawniej szynki dojrzewały w przewiewnych, chłodnych jaskiniach i pieczarach na zboczach gór południowej Hiszpanii. Współcześnie szynka serrano dojrzewa w komorach klimatyzacyjnych, natomiast iberico - wciąż w naturalnych warunkach. Z produkcji tej ostatniej słynie prowincja Huelva w Andaluzji, położona blisko Oceanu Atlantyckiego, przy granicy z Portugalią. Gorący klimat
ssania mleka matki zaczynają jeść świeże żołędzie.<br>Kuracja mięsa - jak w Hiszpanii określa się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile kilogramów waży. Następnie czyści się ją dokładnie z soli i poddaje powolnemu procesowi suszenia i dojrzewania. Dzięki temu szynka staje się niespotykanie krucha, aromatyczna i smaczna. Dawniej szynki dojrzewały w przewiewnych, chłodnych jaskiniach i pieczarach na zboczach gór południowej Hiszpanii. Współcześnie szynka serrano dojrzewa w komorach klimatyzacyjnych, natomiast iberico - wciąż w naturalnych warunkach. Z produkcji tej ostatniej słynie prowincja Huelva w Andaluzji, położona blisko Oceanu Atlantyckiego, przy granicy z Portugalią. Gorący klimat
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego