Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie
mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego