Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.07
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
kartofli poznali Polacy za okupacji niemieckiej.

Po wojnie kartki żywnościowe funkcjonowały do 1948 r. (talony na artykuły przemysłowe dłużej) i warto odnotować, że poza funkcją dystrybucyjną służyły także walce klasowej. Otrzymywali je tylko pracownicy sektora uspołecznionego, a wielkość przydziałów była zindywidualizowana. Stanowiły one równowartość od 604 kcal do 1999 kcal (norma podstawowa) i od 210 kcal do 1783 kcal (norma dodatkowa). Oznacza to, że przodownik pracy zatrudniony w organach bezpieczeństwa mógł otrzymać 3782 kcal, a szary pracownik zakładu uspołecznionego - 604 kcal. Różnica sześciokrotna. To, że dobra konsumpcyjne reglamentuje się w czasie wojny czy odbudowy powojennej, nikogo specjalnie nie dziwi. Polska Ludowa
kartofli poznali Polacy za okupacji niemieckiej.&lt;/&gt;<br><br>Po wojnie kartki żywnościowe funkcjonowały do 1948 r. (talony na artykuły przemysłowe dłużej) i warto odnotować, że poza funkcją dystrybucyjną służyły także walce klasowej. Otrzymywali je tylko pracownicy sektora uspołecznionego, a wielkość przydziałów była zindywidualizowana. Stanowiły one równowartość od 604 kcal do 1999 kcal (norma podstawowa) i od 210 kcal do 1783 kcal (norma dodatkowa). Oznacza to, że przodownik pracy zatrudniony w organach bezpieczeństwa mógł otrzymać 3782 kcal, a szary pracownik zakładu uspołecznionego - 604 kcal. Różnica sześciokrotna. To, że dobra konsumpcyjne reglamentuje się w czasie wojny czy odbudowy powojennej, nikogo specjalnie nie dziwi. Polska Ludowa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego