Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
Jego prace kontynuowała Nina Baryłko-Pikielna z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, w którym wyodrębniono Pracownię Analizy Sensorycznej. Wymienieni specjaliści utworzyli wielokrotnie cytowaną w światowym piśmiennictwie polską szkołę analizy sensorycznej. Prace w zakresie normalizacji metodyki analiz, podjęte w roku 1960,były pionierskie i unikalne w skali światowej. Najwcześniej opracowane normy objęły tematy: Metody analizy sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową (1964) , oraz Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu (1965) . W kolejnych latach ogłoszono normy: Analiza sensoryczna. Zasady ogólne (1966) i Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia (1971) . Międzynarodowa Komisja Normalizacyjna (ISO) rozpoczęła podobne prace
Jego prace kontynuowała Nina Baryłko-Pikielna z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, w którym wyodrębniono Pracownię Analizy Sensorycznej. Wymienieni specjaliści utworzyli wielokrotnie cytowaną w światowym piśmiennictwie polską szkołę analizy sensorycznej. Prace w zakresie normalizacji metodyki analiz, podjęte w roku 1960,były pionierskie i unikalne w skali światowej. Najwcześniej opracowane normy objęły tematy: Metody analizy sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową (1964) , oraz Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu (1965) . W kolejnych latach ogłoszono normy: Analiza sensoryczna. Zasady ogólne (1966) i Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia (1971) . Międzynarodowa Komisja Normalizacyjna (ISO) rozpoczęła podobne prace
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego