Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
się stanowczo używanie noża przy makaronie, wszelkiego rodzaju kluskach, a także rybach (są specjalne sztućce), bigosie, jarzynach, móżdżku, sufletach, omletach, galaretkach - tu króluje wyłącznie widelec.
Nóż ma kilka postaci i niejedno zastosowanie. Każda dobra gospodyni wie o tym i trzyma w szufladzie odpowiedni ich komplet. Oprócz noży do mięsa są noże do ryby, do masła, nożyki do owoców, swego rodzaju nożem jest też łopatka do sera. Mowa oczywiście tylko o nożach znajdujących się na stole jako elementy nakrycia. Poza nimi istnieje cały komplet noży kuchennych, którymi nie będziemy się tu zajmować.
Można by się zastanawiać, czy w gospodarstwie naszego praprzodka pierwszy
się stanowczo używanie noża przy makaronie, wszelkiego rodzaju kluskach, a także rybach (są specjalne sztućce), bigosie, jarzynach, móżdżku, sufletach, omletach, galaretkach - tu króluje wyłącznie widelec.<br>Nóż ma kilka postaci i niejedno zastosowanie. Każda dobra gospodyni wie o tym i trzyma w szufladzie odpowiedni ich komplet. Oprócz noży do mięsa są noże do ryby, do masła, nożyki do owoców, swego rodzaju nożem jest też łopatka do sera. Mowa oczywiście tylko o nożach znajdujących się na stole jako elementy nakrycia. Poza nimi istnieje cały komplet noży kuchennych, którymi nie będziemy się tu zajmować.<br>Można by się zastanawiać, czy w gospodarstwie naszego praprzodka pierwszy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego