Typ tekstu: Książka
Autor: Bartosz Grzegorz
Tytuł: Druga twarz tlenu
Rok: 1995
w wyniku uszkodzenia aminokwasów aromatycznych, zwłaszcza tyrozyny i odpowiadają one przede wszystkim resztom 3,4-dihydroksyfenyloalaniny (DOPA).

1.7.7. Nie tylko lipidy ulegają peroksydacji!

Jak widzimy, nie tylko lipidy tworzą nadtlenki (czyli ulegają peroksydacji) w reakcjach z RFT. Reakcje takie mogą prowadzić do powstawania nadtlenków aminokwasów, białek, zasad kwasów nukleinowych i kwasów nukleinowych (1.7.11). Nadtlenki białek powstają między innymi w wyniku działania modelowego źródła RFT, jakim jest promieniowanie jonizujące. Wydajność radiacyjna (G) (p. 1.4.3) powstawania nadtlenków albuminy surowicy wołu poddanej działaniu promieniowania gamma wynosi 1,2. W przypadku innego białka, lizozymu, wydajność ta jest nieco niższa
w wyniku uszkodzenia aminokwasów aromatycznych, zwłaszcza tyrozyny i odpowiadają one przede wszystkim resztom 3,4-dihydroksyfenyloalaniny (DOPA).<br><br>&lt;tit&gt;1.7.7. Nie tylko lipidy ulegają peroksydacji!&lt;/&gt;<br><br>Jak widzimy, nie tylko lipidy tworzą nadtlenki (czyli ulegają peroksydacji) w reakcjach z RFT. Reakcje takie mogą prowadzić do powstawania nadtlenków aminokwasów, białek, zasad kwasów nukleinowych i kwasów nukleinowych (1.7.11). Nadtlenki białek powstają między innymi w wyniku działania modelowego źródła RFT, jakim jest promieniowanie jonizujące. Wydajność radiacyjna (G) (p. 1.4.3) powstawania nadtlenków albuminy surowicy wołu poddanej działaniu promieniowania gamma wynosi 1,2. W przypadku innego białka, lizozymu, wydajność ta jest nieco niższa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego