Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
w czasie której surowy koniak musi odbyć swoje "wakacje" leżakowania i dojrzewania w dębowych beczkach, co prowadzi do jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na pięć klas, z których najbardziej znane są trzygwiazdkowe, o co najmniej dwuletnim dojrzewaniu, VSOP czteroletni i stare koniaki, powyżej pięciu lat, o nazwie Napoleon. A potem trzeba już tylko wlać go na dno pękatego kieliszka, i grzejąc w dłoni rozkoszować się świątecznie jego złotym kolorem, dionizyjskim aromatem i boskim smakiem. Bo ja, proszę państwa, powtarzając z przymrużeniem oka za Iwaszkiewiczem, spośród lekkich francuskich win zawsze wybieram koniak. Zwłaszcza, gdyby to ktoś mi umożliwił
w czasie której surowy koniak musi odbyć swoje "wakacje" leżakowania i dojrzewania w dębowych beczkach, co prowadzi do jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na pięć klas, z których najbardziej znane są trzygwiazdkowe, o co najmniej dwuletnim dojrzewaniu, VSOP czteroletni i stare koniaki, powyżej pięciu lat, o nazwie Napoleon. A potem trzeba już tylko wlać go na dno pękatego kieliszka, i grzejąc w dłoni rozkoszować się świątecznie jego złotym kolorem, dionizyjskim aromatem i boskim smakiem. Bo ja, proszę państwa, powtarzając z przymrużeniem oka za Iwaszkiewiczem, spośród lekkich francuskich win zawsze wybieram koniak. Zwłaszcza, gdyby to ktoś mi umożliwił
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego