Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
Lecząc chorobę infekcyjną, najczęściej staramy się zniszczyć bakterie, które atakują człowieka, gdy tymczasem powinniśmy dążyć do tego, aby przez zrównoważenie organizmu odzyskać utraconą odporność na ich szkodliwe działanie. Zgodnie z medycyną Wschodu mikroorganizmy są w stanie zaatakować organizm człowieka dopiero wtedy, gdy jest on słabszy od nich. Uważa się, że o podatności na zachorowania infekcyjne oprócz odżywiania może zadecydować również samo zachwianie równowagi termicznej, czyli tzw. przeziębienia, a nawet przemęczenie organizmu. Przeziębienie oznacza przemarznięcie organizmu, czyli przekroczenie poziomu jego równowagi termicznej, jaką jest on w stanie zachować w warunkach prawidłowego funkcjonowania. Podobnie nadmierny wysiłek fizyczny lub intelektualny jest odejściem od stanu
Lecząc chorobę infekcyjną, najczęściej staramy się zniszczyć bakterie, które atakują człowieka, gdy tymczasem powinniśmy dążyć do tego, aby przez zrównoważenie organizmu odzyskać utraconą odporność na ich szkodliwe działanie. Zgodnie z medycyną Wschodu mikroorganizmy są w stanie zaatakować organizm człowieka dopiero wtedy, gdy jest on słabszy od nich. Uważa się, że o podatności na zachorowania infekcyjne oprócz odżywiania może zadecydować również samo zachwianie równowagi termicznej, czyli tzw. przeziębienia, a nawet przemęczenie organizmu. Przeziębienie oznacza przemarznięcie organizmu, czyli przekroczenie poziomu jego równowagi termicznej, jaką jest on w stanie zachować w warunkach prawidłowego funkcjonowania. Podobnie nadmierny wysiłek fizyczny lub intelektualny jest odejściem od stanu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego