Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 77
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1981
niezbędny podstawowy sprzęt. Większość placówek nie ma maszyn do krojenia a wiele nawet dobrych noży, tasaków, pni. Na ogół wszędzie znajdują się wywieszki, informujące jakie mięsa i wędliny należą do grupy I a jakie do II.
Pracownicy sklepów, z którymi rozmawialiśmy na temat sprzedaży mięsa i wędlin na kartki wyrażali obawy, jak poradzą sobie z dzieleniem mięsa na tak drobne porcje, jakie przewidziane są na kartki. Mimo to władze miasta postulowały wprowadzenie 5 proc. limitu na ubytki czy tzw. rozważenia (gdy klientowi zważy się kawałek o 2-3 deko większy niż przewiduje kartki) sprawa jak dotychczas nie została rozstrzygnięta. Tymczasem przy
niezbędny podstawowy sprzęt. Większość placówek nie ma maszyn do krojenia a wiele nawet dobrych noży, tasaków, pni. Na ogół wszędzie znajdują się wywieszki, informujące jakie mięsa i wędliny należą do grupy I a jakie do II.<br>Pracownicy sklepów, z którymi rozmawialiśmy na temat sprzedaży mięsa i wędlin na kartki wyrażali obawy, jak poradzą sobie z dzieleniem mięsa na tak drobne porcje, jakie przewidziane są na kartki. Mimo to władze miasta postulowały wprowadzenie 5 proc. limitu na ubytki czy tzw. rozważenia (gdy klientowi zważy się kawałek o 2-3 deko większy niż przewiduje kartki) sprawa jak dotychczas nie została rozstrzygnięta. Tymczasem przy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego