Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
o przedłużonej przydatności do spożycia. Można to osiągnąć metodami tradycyjnymi: przez suszenie, wędzenie i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.
Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na pokładach statków rybackich. Oczywiście zużycie wody i ładunki zanieczyszczeń powstające w tym procesie nie obciążają odbiorników na lądzie. Niezależnie od stopnia przerobu ryby są zamrażane. Znaczna część surowca jest zamrażana z bezpośrednim przeznaczeniem na rynek, natomiast część podlega na lądzie obróbce uszlachetniającej.
Ryby transportowane ze statków do zakładów przetwórstwa są myte, filetowane, a następnie pozbawiane ości, kręgosłupa i skóry. Czynności te wykonywane są przez automaty
o przedłużonej przydatności do spożycia. Można to osiągnąć metodami tradycyjnymi: przez suszenie, wędzenie i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.<br>Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na pokładach statków rybackich. Oczywiście zużycie wody i ładunki zanieczyszczeń powstające w tym procesie nie obciążają odbiorników na lądzie. Niezależnie od stopnia przerobu ryby są zamrażane. Znaczna część surowca jest zamrażana z bezpośrednim przeznaczeniem na rynek, natomiast część podlega na lądzie obróbce uszlachetniającej.<br>Ryby transportowane ze statków do zakładów przetwórstwa są myte, filetowane, a następnie pozbawiane ości, kręgosłupa i skóry. Czynności te wykonywane są przez automaty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego