Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Latem zmieniają się potrzeby organizmu dotyczące nie tylko odpowiedniej ilości płynów, ale również rodzaju pożywienia. Brak apetytu na tłuste i gorące potrawy, a często w ogóle brak łaknienia nie są oznaką zbliżającej się choroby ani chwilowym buntem organizmu, lecz naturalną obroną przed przyjmowaniem niepotrzebnych kalorii. Po zjedzeniu ciężko strawnego i obfitego posiłku w upalny dzień źle się czujemy: jesteśmy ociężali i senni. Ponadto zbędne kalorie odkładają się w postaci dodatkowych kilogramów i utrudniają ustrojowi tak ważne w lecie chłodzenie. Organizm sam dyktuje, jakie pożywienie jest dla niego najlepsze. Warto więc go posłuchać, a w największe nawet upały zachowamy dobre samopoczucie i
Latem zmieniają się potrzeby organizmu dotyczące nie tylko odpowiedniej ilości płynów, ale również rodzaju pożywienia. Brak apetytu na tłuste i gorące potrawy, a często w ogóle brak łaknienia nie są oznaką zbliżającej się choroby ani chwilowym buntem organizmu, lecz naturalną obroną przed przyjmowaniem niepotrzebnych kalorii. Po zjedzeniu ciężko strawnego i obfitego posiłku w upalny dzień źle się czujemy: jesteśmy ociężali i senni. Ponadto zbędne kalorie odkładają się w postaci dodatkowych kilogramów i utrudniają ustrojowi tak ważne w lecie chłodzenie. Organizm sam dyktuje, jakie pożywienie jest dla niego najlepsze. Warto więc go posłuchać, a w największe nawet upały zachowamy dobre samopoczucie i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego