Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 21
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
potrzeby organizmu, w Polsce dzienne spożycie soli sięga do 15 g. Przez rok wchłaniamy w siebie 5 kg soli, choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.

Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.

Alkohol

Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby
potrzeby organizmu, w Polsce dzienne spożycie soli sięga do 15 g. Przez rok wchłaniamy w siebie 5 kg soli, choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.<br><br>Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.<br><br>&lt;tit&gt;Alkohol &lt;/&gt;<br><br>Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego