Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 01.16 (3)
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 2000
zażywaniem zbyt wielu preparatów z flawonoidami. Najnowsze badania sugerują, że substancje te mogą wywoływać u płodu śmiertelną odmianę białaczki dziecięcej. Nie oznacza to jednak, że kobiety oczekujące potomstwa powinny zrezygnować z żywności zawierającej flawonoidy. Dowiedziono bowiem, że znajdujące się między innymi w piwie, kawie, czekoladzie, ziołach, winie i soi działają ochronnie. Spożywając pokarmy zawierające dużą ilość flawonoidów, można znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Badania obejmujące ostatnie dziesięć lat wykazały jednak, że substancje te mogą wywoływać niektóre rzadkie odmiany nowotworów. W niemal 70 proc. zachorowań na białaczkę dziecięcą dochodzi do zmian w genie MLL, za co najprawdopodobniej odpowiadają
zażywaniem zbyt wielu preparatów z flawonoidami. Najnowsze badania sugerują, że substancje te mogą wywoływać u płodu śmiertelną odmianę białaczki dziecięcej. Nie oznacza to jednak, że kobiety oczekujące potomstwa powinny zrezygnować z żywności zawierającej flawonoidy. Dowiedziono bowiem, że znajdujące się między innymi w piwie, kawie, czekoladzie, ziołach, winie i soi działają ochronnie. Spożywając pokarmy zawierające dużą ilość flawonoidów, można znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Badania obejmujące ostatnie dziesięć lat wykazały jednak, że substancje te mogą wywoływać niektóre rzadkie odmiany nowotworów. W niemal 70 proc. zachorowań na białaczkę dziecięcą dochodzi do zmian w genie MLL, za co najprawdopodobniej odpowiadają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego