Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
rozwoju próchnicy.

WARTO WIEDZIEĆ

Wśród wielu odmian jabłek wyróżnia się odmiany amatorskie, które można uprawiać na niewielką skalę, oraz odmiany produkcyjne, bardzo odporne na choroby. Kupowane w sklepach jabłka na ogół pochodzą z ogromnych plantacji. Najpopularniejszą obecnie odmianą produkcyjną jest Jonagold, powstały ze skrzyżowania Jonathana z Golden Delicious. Spośród polskich odmian amatorskich na szczególne wyróżnienie zasługuje witos. Wyhodowanie nowej odmiany jabłek zajmuje około dwudziestu lat.
Zerwane z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez
rozwoju próchnicy.<br><br>&lt;tit&gt;WARTO WIEDZIEĆ&lt;/&gt;<br><br>Wśród wielu odmian jabłek wyróżnia się odmiany amatorskie, które można uprawiać na niewielką skalę, oraz odmiany produkcyjne, bardzo odporne na choroby. Kupowane w sklepach jabłka na ogół pochodzą z ogromnych plantacji. Najpopularniejszą obecnie odmianą produkcyjną jest Jonagold, powstały ze skrzyżowania Jonathana z Golden Delicious. Spośród polskich odmian amatorskich na szczególne wyróżnienie zasługuje witos. Wyhodowanie nowej odmiany jabłek zajmuje około dwudziestu lat.<br>Zerwane z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego