Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
nich dodatki zapachowe, koloryzujące i konserwujące. Na miejsce cukru należy stopniowo wprowadzać niewielkie ilości miodu, wywar z korzenia lukrecji oraz suszone owoce.
2. Oczyszczone produkty zbożowe, do których należy biały ryż i biała mąka oraz wszelkie z nich wyroby, takie jak białe pieczywo, makarony i ciasta, które pozbawiono cennych składników odżywczych i które dostarczają organizmowi tzw. pustych kalorii. Dr Marian Lemeyda w swojej książce pt. Przedłużanie życia drukowanej w 1939 r., już wtedy produkty te określił jako zawierające "O" kalorii, a więc nie odżywiające. Przy przechodzeniu na odżywianie makrobiotyczne należy stopniowo zastępować produkty ze zbóż rafinowanych produktami ze zbóż kompletnych. Mąkę
nich dodatki zapachowe, koloryzujące i konserwujące. Na miejsce cukru należy stopniowo wprowadzać niewielkie ilości miodu, wywar z korzenia lukrecji oraz suszone owoce.<br>2. Oczyszczone produkty zbożowe, do których należy biały ryż i biała mąka oraz wszelkie z nich wyroby, takie jak białe pieczywo, makarony i ciasta, które pozbawiono cennych składników odżywczych i które dostarczają organizmowi tzw. pustych kalorii. &lt;name type="person"&gt;Dr Marian Lemeyda&lt;/&gt; w swojej książce pt. &lt;name type="tit"&gt;Przedłużanie życia&lt;/&gt; drukowanej w 1939 r., już wtedy produkty te określił jako zawierające "O" kalorii, a więc nie odżywiające. Przy przechodzeniu na odżywianie makrobiotyczne należy stopniowo zastępować produkty ze zbóż rafinowanych produktami ze zbóż kompletnych. Mąkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego