Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
to duża grupa związków, które tworzą wolne kwasy fenolowe oraz ich formy estrowe i glikozydowe, obecne głównie w liścieniach, oraz taniny występujące głównie w okrywie nasiennej. Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej . Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% . Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej cząsteczce cukru
to duża grupa związków, które tworzą wolne kwasy fenolowe oraz ich formy estrowe i glikozydowe, obecne głównie w liścieniach, oraz taniny występujące głównie w okrywie nasiennej. Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej <gap>. Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% <gap>. Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej <page nr=13> cząsteczce cukru
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego