Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 09.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
70-80 st. C, a jej niektóre odmiany (np. Gyokuro) nawet do 50.

Czas. Najdłużej parzy się herbaty białe - około 10 min, ulungi - 7, zielone - 3-5 min. Przy herbatach czarnych czas zależy od tego, czy mamy do czynienia z całymi ich liśćmi

(5 min), łamanymi (3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).

Czerwone i czarne

Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji
70-80 st. C, a jej niektóre odmiany (np. Gyokuro) nawet do 50.<br><br>Czas. Najdłużej parzy się herbaty białe - około 10 min, ulungi - 7, zielone - 3-5 min. Przy herbatach czarnych czas zależy od tego, czy mamy do czynienia z całymi ich liśćmi<br><br>(5 min), łamanymi (3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).<br><br>&lt;tit&gt;Czerwone i czarne&lt;/&gt;<br><br>Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego