szczypiorku z koperkiem, 3-4 ząbki czosnku, łyżka musztardy, szklanka jogurtu, 2 łyżki oleju lub oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru</>.<br> Sałatę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, pooddzielać listki, umyć i osaczyć Liście z ziół przebrać. Z listków babki oberwać i odrzucić szypułki. Umyć starannie, osączyć. Olej lub oliwę wymieszać z musztardą, a następnie połączyć z jogurtem. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Liście sałaty, babki i mniszka pokrajać w drobny makaronik, wyłożyć na salaterkę. Sos wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Następnie polać nim sałatkę i od razu podawać