na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.<br>Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.<br><br><tit>Orzechowo-serowy z porzeczkami</><br><br>13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag masła, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 13 dag chudego twarogu, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag porzeczek; do przygotowania tortownicy: 1 1/2 łyżki margaryny, 1 1/2 łyżki bułki tartej; do przybrania: kilkanaście orzechów laskowych<br><br><tit>POLEWA</><br><br>1 1/2 łyżki margaryny, 1 czekolada deserowa