Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
aż do wyczerpania zapasu jadu. Minimalne ilości jadu, jakie dostają się do organizmu przy pojedynczym ukąszeniu, nie są bardzo szkodliwe. Kiedy zostaniesz użądlona, możesz pomóc sobie sama. Jad pszczeli ma odczyn kwaśny, dlatego ból i pieczenie będą mniejsze, gdy na użądlone miejsce przyłożysz roztwór alkaliczny, np. okład z sody. Jad os jest natomiast zasadowy, ulgę przyniosą więc okłady kwaśne - np. z octu, kwasku cytrynowego, przetarcie chorego miejsca przekrojoną na pół cebulą. Przy każdym pokąsaniu zmniejszysz dolegliwości przykładając do opuchniętych okolic woreczki z lodem. Pamiętaj, że ranka po ukąszeniu, rozdrapana i zanieczyszczona, może stać się początkiem ropnego zakażenia, dlatego pamiętaj o odkażeniu
aż do wyczerpania zapasu jadu. Minimalne ilości jadu, jakie dostają się do organizmu przy pojedynczym ukąszeniu, nie są bardzo szkodliwe. Kiedy zostaniesz użądlona, możesz pomóc sobie sama. Jad pszczeli ma odczyn kwaśny, dlatego ból i pieczenie będą mniejsze, gdy na użądlone miejsce przyłożysz roztwór alkaliczny, np. okład z sody. Jad os jest natomiast zasadowy, ulgę przyniosą więc okłady kwaśne - np. z octu, kwasku cytrynowego, przetarcie chorego miejsca przekrojoną na pół cebulą. Przy każdym pokąsaniu zmniejszysz dolegliwości przykładając do opuchniętych okolic woreczki z lodem. Pamiętaj, że ranka po ukąszeniu, rozdrapana i zanieczyszczona, może stać się początkiem ropnego zakażenia, dlatego pamiętaj o odkażeniu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego