Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.

Sercówki
Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny
muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.<br><br>&lt;tit1&gt;Sercówki&lt;/tit1&gt;<br>Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego