min. Przed podaniem posypać potrawę koperkiem.<br>Podawać z sałatą.<br>(6 porcji) <au>T.M</au><br><br><tit1>Ostrygi zapiekane</tit1><br>12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz<br>Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5