Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
łyżka oleju, sól, pieprz; do polania klusek: 3 łyżki masła
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż
łyżka oleju, sól, pieprz; do polania klusek: 3 łyżki masła<br>Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego