łyżka oleju, sól, pieprz; do polania klusek: 3 łyżki masła<br>Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż