Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
golonka (3 zł za 10 dkg) pełniły w tym smutnym zestawie funkcję dyżurnych optymistów. Niestety, ich ogromne rozmiary skutecznie zabiły we mnie chęć spróbowania tego specjału.
Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła
golonka (3 zł za 10 dkg) pełniły w tym smutnym zestawie funkcję dyżurnych optymistów. Niestety, ich ogromne rozmiary skutecznie zabiły we mnie chęć spróbowania tego specjału.<br>Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego