Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile kilogramów waży. Następnie czyści się ją dokładnie z soli i poddaje powolnemu procesowi suszenia i dojrzewania. Dzięki temu szynka staje się niespotykanie krucha, aromatyczna i smaczna. Dawniej szynki dojrzewały w przewiewnych, chłodnych jaskiniach i pieczarach na zboczach gór południowej Hiszpanii. Współcześnie szynka serrano dojrzewa w komorach klimatyzacyjnych, natomiast iberico - wciąż w naturalnych warunkach. Z produkcji tej ostatniej słynie prowincja Huelva w Andaluzji, położona blisko Oceanu Atlantyckiego, przy granicy z Portugalią. Gorący klimat, góry i powiew oceanu sprawiają, że jest to idealne miejsce do wytwarzania jednego
się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile kilogramów waży. Następnie czyści się ją dokładnie z soli i poddaje powolnemu procesowi suszenia i dojrzewania. Dzięki temu szynka staje się niespotykanie krucha, aromatyczna i smaczna. Dawniej szynki dojrzewały w przewiewnych, chłodnych jaskiniach i pieczarach na zboczach gór południowej Hiszpanii. Współcześnie szynka serrano dojrzewa w komorach klimatyzacyjnych, natomiast iberico - wciąż w naturalnych warunkach. Z produkcji tej ostatniej słynie prowincja Huelva w Andaluzji, położona blisko Oceanu Atlantyckiego, przy granicy z Portugalią. Gorący klimat, góry i powiew oceanu sprawiają, że jest to idealne miejsce do wytwarzania jednego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego