osób Przygotowanie: 20 min 255 kcal<br>350 g wędzonego łososia,<br>5-6 łyżek stołowych grzybków marynowanych,<br>2 jabłka, <br>2 pomarańcze,<br>50 g majonezu,<br>1 pomidor,<br>kilka liści sałaty lub kapusty pekińskiej, <br>2 świeże ogórki, <br>sól,<br>pieprz,<br>sok z cytryny,<br>zielenina<br>Plastry wędzonego łososia pokrój w cieniutkie paseczki. Grzybki, najlepiej marynowane pieczarki, ale mogą również być inne, pokrój w plasterki. Umyte jabłka i pomarańcze pokrój w kostkę, pomidora w plasterki.<br>Ogórki najpierw przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół i dopiero wtedy pokrój w niezbyt cienkie plasterki.<br>Liście sałaty lub kapusty pekińskiej dokładnie umyj pod bieżącą wodą i starannie osącz