Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
cytryna (6 dag)
GALARETA:
1 cebula (10 dag), 1 szklanka białego wytrawnego wina, 10 łyżeczek żelatyny, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziela lubczyku, 1 łyżka przyprawy do zup w płynie, 2 łyżki białego octu winnego 6-procentowego, 3 łodyżki natki pietruszki, sól, pieprz
SOS:
1 słoik majonezu (30 dag), 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, sól, pieprz
Przygotować galaretę: żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody. Cebulę obrać, zalać winem i 1 1/2 szklanki wody, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty
cytryna (6 dag)<br>GALARETA:<br>1 cebula (10 dag), 1 szklanka białego wytrawnego wina, 10 łyżeczek żelatyny, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziela lubczyku, 1 łyżka przyprawy do zup w płynie, 2 łyżki białego octu winnego 6-procentowego, 3 łodyżki natki pietruszki, sól, pieprz<br>SOS:<br>1 słoik majonezu (30 dag), 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, sól, pieprz<br>Przygotować galaretę: żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody. Cebulę obrać, zalać winem i 1 1/2 szklanki wody, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego