Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
jabłkami.
Podawać z grzankami lub tostami.
(4 porcje)

JABŁKA ZAPIEKANE Z DORSZEM

1 kg filetów z dorsza, 5 jabłek (1 kg), 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka soku z cytryny, po 1 łyżeczce majeranku i tymianku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka margaryny
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Tymianek wymieszać z majerankiem. Plastry jabłek oprószyć ziołami i obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Filety posolić. Mąkę wymieszać z pieprzem. Filety obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na rumiano na
jabłkami.<br>Podawać z grzankami lub tostami.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKA ZAPIEKANE Z DORSZEM&lt;/&gt;<br><br>1 kg filetów z dorsza, 5 jabłek (1 kg), 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka soku z cytryny, po 1 łyżeczce majeranku i tymianku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka margaryny<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Tymianek wymieszać z majerankiem. Plastry jabłek oprószyć ziołami i obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Filety posolić. Mąkę wymieszać z pieprzem. Filety obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na rumiano na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego