Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 20
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
mają na Litwie i Żmudzi tę samą rangę, co góralskie oscypki na Podhalu. Te małe kulki z ciasta pierogowego wypełnione muszą być grubo rozdrobnioną wołowiną ze szpondra, koniecznie z drobniutko siekanym łojem. To on, w wysokiej temperaturze bulionu tworzy charakterystyczny sos w szczelnie zalepionych wnętrzach kołduna. Dodatek majeranku, czosnku i pieprzu sprawia, że ich farsz zachowuje zgrzebność smaku, a jednocześnie łagodzi charakterystyczny smak wołowego łoju.
Com chciał, tom dostał. Nic dodać, nic ująć - cała kompozycja wykazała wysoki stopień kunsztu kulinarnego, a najbardziej ucieszyło mnie to, że bulion był naprawdę bardzo, bardzo gorący.
Dalsza część karty rzeczywiście brzmiała jak bajka - 16 pozycji
mają na Litwie i Żmudzi tę samą rangę, co góralskie oscypki na Podhalu. Te małe kulki z ciasta pierogowego wypełnione muszą być grubo rozdrobnioną wołowiną ze szpondra, koniecznie z drobniutko siekanym łojem. To on, w wysokiej temperaturze bulionu tworzy charakterystyczny sos w szczelnie zalepionych wnętrzach kołduna. Dodatek majeranku, czosnku i pieprzu sprawia, że ich farsz zachowuje zgrzebność smaku, a jednocześnie łagodzi charakterystyczny smak wołowego łoju.<br>&lt;orig&gt;Com&lt;/&gt; chciał, tom dostał. Nic dodać, nic ująć - cała kompozycja wykazała wysoki stopień kunsztu kulinarnego, a najbardziej ucieszyło mnie to, że bulion był naprawdę bardzo, bardzo gorący.<br>Dalsza część karty rzeczywiście brzmiała jak bajka - 16 pozycji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego