Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
reszcie pomyśli szef kuchni, którym niekoniecznie musi być profesjonalny kuchmistrz.

Nie ma kolacji bez dekoracji

Dekoracja stołu przed każdym przyjęciem, małym i dużym, kameralnym i ceremonialnym, nie jest wbrew pozorom rzeczą prostą ani małą, jakby powiedział Sędzia z "Pana Tadeusza". Nie jest przede wszystkim sprawą mniejszego znaczenia, przy oddaniu niekwestionowanego pierwszeństwa sztuce kulinarnej. Ci, w których domach odbyło się niejedno przyjęcie, i to różnego kalibru, ci, przez których domy przewinęło się wiele osób o różnych gustach, obyczajach i usposobieniach, otóż ci wszyscy zgodnie stwierdzają, że oprócz potraw i pięknego wystroju stołu niezwykle ważna jest atmosfera, która, chociaż niewidoczna, jest ważnym elementem
reszcie pomyśli szef kuchni, którym niekoniecznie musi być profesjonalny kuchmistrz.<br><br>&lt;tit&gt;Nie ma kolacji bez dekoracji&lt;/&gt;<br><br>Dekoracja stołu przed każdym przyjęciem, małym i dużym, kameralnym i ceremonialnym, nie jest wbrew pozorom rzeczą prostą ani małą, jakby powiedział Sędzia z "&lt;name type="tit"&gt;Pana Tadeusza&lt;/&gt;". Nie jest przede wszystkim sprawą mniejszego znaczenia, przy oddaniu niekwestionowanego pierwszeństwa sztuce kulinarnej. Ci, w których domach odbyło się niejedno przyjęcie, i to różnego kalibru, ci, przez których domy przewinęło się wiele osób o różnych gustach, obyczajach i usposobieniach, otóż ci wszyscy zgodnie stwierdzają, że oprócz potraw i pięknego wystroju stołu niezwykle ważna jest atmosfera, która, chociaż niewidoczna, jest ważnym elementem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego