Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kronika Warszawy
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1970
wchodziło w zakres kompetencji Sekcji Zaopatrywania i organizowano je wyłącznie w celu aprowizowania uchodźców. W okresie 11-16 IX zaopatrywano ludność w chleb, mięso, tłuszcze, a ponadto herbatę, kawę, konserwy, kakao - w miarę posiadania tych produktów w magazynach Sekcji. Ustalono, że przede wszystkim Sekcja Zaopatrywania będzie aprowizować punkty ewakuacyjne; z pierwszeństwa korzystały również schroniska zorganizowane przez Sekcję Opieki nad Matką i Dzieckiem oraz Miejskie Punkty Odżywcze, które obsługiwały uchodźców spoza Warszawy.
Sekcji Zaopatrywania organizowała także tanie kuchnie. Miasto zostało podzielone na okręgi, odpowiadające komisariatom policji; na czele każdego okręgu stał wyznaczony opiekun żywnościowy, mający za zadanie ustalić przy współudziale organizacji społecznych
wchodziło w zakres kompetencji Sekcji Zaopatrywania i organizowano je wyłącznie w celu aprowizowania uchodźców. W okresie 11-16 IX zaopatrywano ludność w chleb, mięso, tłuszcze, a ponadto herbatę, kawę, konserwy, kakao - w miarę posiadania tych produktów w magazynach Sekcji. Ustalono, że przede wszystkim Sekcja Zaopatrywania będzie aprowizować punkty ewakuacyjne; z pierwszeństwa korzystały również schroniska zorganizowane przez Sekcję Opieki nad Matką i Dzieckiem oraz Miejskie Punkty Odżywcze, które obsługiwały uchodźców spoza Warszawy.<br>Sekcji Zaopatrywania organizowała także tanie kuchnie. Miasto zostało podzielone na okręgi, odpowiadające komisariatom policji; na czele każdego okręgu stał wyznaczony opiekun żywnościowy, mający za zadanie ustalić przy współudziale organizacji społecznych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego