Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
gorącej kolby - szpadki z plastiku lub srebrnych szczypczyków. Najwygodniej jednak zgolić ziarna z kolb, a następnie ugotować z kukurydzy zupę, usmażyć placki lub udusić ją z masłem i dodatkami.
Zacznijmy od zupy.
Ostrym nożem zgolić ziarna z sześciu kolb kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna
gorącej kolby - szpadki z plastiku lub srebrnych szczypczyków. Najwygodniej jednak zgolić ziarna z kolb, a następnie ugotować z kukurydzy zupę, usmażyć placki lub udusić ją z masłem i dodatkami.<br>&lt;tit1&gt;Zacznijmy od zupy.&lt;/&gt;<br>Ostrym nożem zgolić ziarna z sześciu kolb kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego