Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól i pieprz. Odstawiamy na dwie godziny, po czym odlewamy większość oliwy i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.
Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z kukurydzy niebieskiej, o ciekawej aparycji i bardzo smaczne. Oto przepis na indiańską zapiekankę z kukurydzy żółtej lub białej. Sześć kolb kukurydzy golimy, jak wyżej. Odkładamy szklankę
kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól i pieprz. Odstawiamy na dwie godziny, po czym odlewamy większość oliwy i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.<br>Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z kukurydzy niebieskiej, o ciekawej aparycji i bardzo smaczne. Oto przepis na indiańską zapiekankę z kukurydzy żółtej lub białej. Sześć kolb kukurydzy golimy, jak wyżej. Odkładamy szklankę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego