Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1997
powinna więc zamarzać w temperaturze ­2,1 &730;C. Im wyższa aktualna temperatura wody morskiej ponad , tym efektywniejsze tajanie. W większości opracowań empirycznych podstawą do obliczeń tempa topnienia jest ta różnica, zwana temperaturą sterującą (driving temperature - T').
Powstaje pytanie, jak możliwe jest przejście fazowe lodu w wodę poniżej 0 &730;C. Tajanie, początkowo słodkiego lodu, w wodzie morskiej jest procesem wymiany ciepła i masy. Pod wymianą masy należy rozumieć przemieszczanie się soli zawartych w wodzie do powierzchni lodu (Zotikow, 1982). Z powodu wzrostu koncentracji soli w granicznych warstewkach lodu, temperatura topnienia tych warstewek obniża się. Proces tajania nasyconych solą warstewek lodu, początkowo słodkiego
powinna więc zamarzać w temperaturze ­2,1 &730;C. Im wyższa aktualna temperatura wody morskiej ponad &lt;gap&gt;, tym efektywniejsze tajanie. W większości opracowań empirycznych podstawą do obliczeń tempa topnienia jest ta różnica, zwana temperaturą sterującą (driving temperature - T').<br>Powstaje pytanie, jak możliwe jest przejście fazowe lodu w wodę poniżej 0 &730;C. Tajanie, początkowo słodkiego lodu, w wodzie morskiej jest procesem wymiany ciepła i masy. Pod wymianą masy należy rozumieć przemieszczanie się soli zawartych w wodzie do powierzchni lodu (Zotikow, 1982). Z powodu wzrostu koncentracji soli w granicznych warstewkach lodu, temperatura topnienia tych warstewek obniża się. Proces tajania nasyconych solą warstewek lodu, początkowo słodkiego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego