Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
za jej odkrywcę uważa się Krzysztofa Kolumba, który w 1502 roku dotarł do wyspy Guanaja u wybrzeży Hondurasu i w zamian za przywiezione towary został obdarowany przez Azteków workiem ziarna. Natomiast Cortez, podczas wyprawy do Nowego Świata nie odnalazłszy azteckiej krainy złota, zainteresował się ziarnem kakaowym i jego uprawą.
Czekolada podbija świat.
W XVI wieku, kiedy koloniści zaczęli eksploatować plantacje kakaowca, czekolada przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania
za jej odkrywcę uważa się Krzysztofa Kolumba, który w 1502 roku dotarł do wyspy Guanaja u wybrzeży Hondurasu i w zamian za przywiezione towary został obdarowany przez Azteków workiem ziarna. Natomiast Cortez, podczas wyprawy do Nowego Świata nie odnalazłszy azteckiej krainy złota, zainteresował się ziarnem kakaowym i jego uprawą.<br>Czekolada podbija świat. <br>W XVI wieku, kiedy koloniści zaczęli eksploatować plantacje kakaowca, czekolada przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego