Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Ozon
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2005
i nie prowadzi badań na szeroką skalę. Skąd taki sprzeciw w Polsce, gdzie z powodów klimatycznych praktycznie nie można uprawiać wielu odmian modyfikowanej kukurydzy i gdzie ludzie rzadko sprawdzają, co jedzą?

Odpowiedzi należy szukać w kieszeniach rolników i wynikach eksportu polskiej żywności. Produkowane u nas mięso, wędliny, mleko i sery podbijają unijne rynki. Według niepełnych jeszcze danych Ministerstwa Rolnictwa nasza nadwyżka w handlu żywnością w 2004 roku wyniosła 853 mln euro. Rolnicy twierdzą, że kontakt z odbiorcami z Zachodu przekonuje ich o wyjątkowości polskich produktów. - Opinia, że są one zdrowsze i lepsze niż ich własne, jest w Europie bardzo silna. Chcemy
i nie prowadzi badań na szeroką skalę. Skąd taki sprzeciw w Polsce, gdzie z powodów klimatycznych praktycznie nie można uprawiać wielu odmian modyfikowanej kukurydzy i gdzie ludzie rzadko sprawdzają, co jedzą?<br> <br>Odpowiedzi należy szukać w kieszeniach rolników i wynikach eksportu polskiej żywności. Produkowane u nas mięso, wędliny, mleko i sery podbijają unijne rynki. Według niepełnych jeszcze danych Ministerstwa Rolnictwa nasza nadwyżka w handlu żywnością w 2004 roku wyniosła 853 mln euro. Rolnicy twierdzą, że kontakt z odbiorcami z Zachodu przekonuje ich o wyjątkowości polskich produktów. - Opinia, że są one zdrowsze i lepsze niż ich własne, jest w Europie bardzo silna. Chcemy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego