Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
po niej dwa dania, to łyżka do zupy wędruje na górę przed nakrycie - tam, gdzie leżą sztućce deserowe.
W domach pielęgnujących tradycyjne obyczaje można spotkać podstawki pod sztućce, tzw. koziołki. Znajdują się one z prawej strony nakrycia, a na nich, oparte, widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.
Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza
po niej dwa dania, to łyżka do zupy wędruje na górę przed nakrycie - tam, gdzie leżą sztućce deserowe.<br>W domach pielęgnujących tradycyjne obyczaje można spotkać podstawki pod sztućce, tzw. koziołki. Znajdują się one z prawej strony nakrycia, a na nich, oparte, widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.<br>Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego