Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
wpływa na skażenie mięsa. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardziej czyste, bo nie zawiera wymienionych składników wpływających na jego skażenie.
Tendencje jang charakterystyczne dla mięsa mają swój związek przede wszystkim z koncentracją składników odżywczych. Oznacza to, że pokarm roślinny zwierząt zostaje przetworzony na organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.
Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.
A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:
- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,
- uznajmy za
wpływa na skażenie mięsa. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardziej czyste, bo nie zawiera wymienionych składników wpływających na jego skażenie.<br>Tendencje jang charakterystyczne dla mięsa mają swój związek przede wszystkim z koncentracją składników odżywczych. Oznacza to, że pokarm roślinny zwierząt zostaje przetworzony na organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.<br>Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.<br>A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:<br>- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,<br>- uznajmy za
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego